Thursday, February 11, 2010

Ideoloji

-Dun izledigim Amerikan yapimi "Sosyalizm'in Yukselisi ve Cokusu" isimli belgeselin ana fikri suydu: Sosyalist, Komunistler ve hatta Sosyal-Demokratlar'in amaci kendi kategorilerine gore birden ya da uzun vadede Komunist Utopya'yi gerceklestirmekti. Bunun icin temel aldiklari guc ise iscilerden cok endustri devriminden sonra iscilerin icinde bulundugu kotu kosullardi. Sonucta bu kosullar kapitalist ulkelerde duzeldi ve Sosyalizm en onemli motivasyonunu ve sonunda da bir donem dunya nufusunun yuzde 65'i uzerinde kurdugu egemenligini kaybetti. Bu cokusun bir baska onemli nedeni de Komunist Rusya, Cin ve ya Kambocya gibi bircok ulkede rejimin kendine uygun bireyler yaratmak adina dogaya karsi gelmeleriydi. Bir baska deyisle bu rejimler insanlarin icinden bencillik, hirs ve birey olma gibi 'dogal' olgulari sokup atmaya insanlara kendilerinden cok rejimi ve toplumu sevdirmeye calisip basarili olamadilar.

- Belgeslin sonunda sunucu, yapimin ana fikri baslikli konusmasini yaparken ozetle sunlari diyordu: "Sonunda sol utopya deneyi basarisizlikla sonuclandi ve Amerika gibi kapitalist ulkeler refaha kovusurken komunist blok ve sosyal-demokrat yonetimler coktuler. Bunun nedeni komuniszmin tersine Amerikan kapitalizminin insani degistirmeye calismadan oldugu gibi kabul etmesiydi."

- ???

- Her ideolojinin amaci insani yonetimi altinda ki insani o ve ya bu sekilde degistirmektir. Bu degisimin iki parametresi vardir. Insanlari ne olcude degistireceksiniz? Daha insancil olarak gordugum Demokrat, Sosyal Demokrat yonetimler insanlari asgari olcude degistirmeye calisirlarken (ornegin bir daha ki secimde kendilerine oy vermelerini saglamak gibi), kapitalist ve komunist rejimler bireyi tamamen degistirmeye amaclar. Komunist rejimler insanlari birey olmaktan soyutlamaya calisirken, kapitalist rejimler bireyi toplumdan soyutlamaya calisirlar. Ikinci parametre bu degisimin ne kadar bariz oldugudur. Iste seyrettigim belgeselin ve belkide genel olarak bircok kapitalistin atladigi nokta da budur. Kapitalistler, komunistlerin bireyi degistirmeye calistigi konusunda haklidirlar cunku komunistler bunu cok bariz ve hizli bir sekilde yapma egilimindedirler (ya da oyleydiler). Ama goremedikleri nokta kapitalistlerin bu degisimi hic hissettirmeden yaptigi ve butun basarilarinin burda gizli oldugudur.

- Gercekten de buyuk sirketler-hukumet-medya ucgeni insanlarin neyi istediklerine ve istedikleri seyi elde etmek icin ne yapmalari gerektigine karar verirler ve en onemli nokta sudur, bunu oyle basariyla yaparlarki birey bunu kendi karari sanir. Iste bence kapitalizmin en buyuk basarisi budur. Amerika'da insanlar bu sistemi o kadar benimsemislerdir ki kendilerini ozgur ve bilincli sanirlar.

- Burdan belgeselin sonunda ki yasli amcaya sesleniyorum "sizin dunya uzerinde ki basarinizin bir ayagi ekonomi-ordu-teknolojiyse digeri Hollywood'dur. Cunku Hollywood o kadar basarili ki 2010 yili itibariyle dunyada herkes kendini Amerika'da yasiyor saniyor."

Not: Bunun disinda komunizmin insan dogasini hice saydigi ve kapitalizmin insan dogasinin en buyuk zaafi olan acgozlulukten doyasiya yararlandigi hakkinda ayri birseyler yazarim.

1 comment:

  1. seçimle gelen seçimle gideceğini bilir ve çoğunluğun doğrularını doğru kabul ederek bunlardan birşeyler yapmaya çalışır bunu yaparken geçek doğruların hiç önemi yoktur ne zamanki gerçek doğrular anlaşılır ve toplumun çoğunluğunun onayını alır o zaman seçimle gelenlerinde doğrusu o olur fakat şartlar değişmiş ve gerçek doğrular artık doğruluktan yanlışlığa yönelmiş kimsenin umurunda değildir önemli olan toplumun çoğunluğunun onay vermesi ve yapılmasını istemesidir bu böyle doğruların gerisinden koşuşturma olarak devam eder.
    Kamuoyu oluşturmada etkin olan görsel ve yazılı basın,sinema,tiyatro gibi elemanları en iyi idare edende kendi çıkarlarına uygun doğruları enpoze eder yane gerçek doğrular bu baskılar altında herzaman ezilmiş durumda oralarda bir yerlerde dururlar ihtiyaç halinde kullanılmak ve sarılmak üzere.
    İhtilallerle veya savaşlarla gelenlerde ise durum daha vahimdir gerçek doğrular orda bir yerde bile duramaz tek doğru vardır kazanan iktidar olana göre doğru olan ve baskıyla herkezin doğrusu olması için umursamaz bir şekilde sunulur yine görsel ve yazılı basın,sinema,tiyatro gibi elemanlar işbaşındadır ama burda ek olarak düzen koruyucu insanlarda devreye girer.
    sonuç doğruya varmak için yapı değiştirmek yerine inandığın doğrulara varmak için yapıyı değiştirmek ve gerçek doğruları sunanların ya konuşmaması veya susturulması ile gerçek doğruların hasır altı edilmesi

    ReplyDelete