Saturday, January 9, 2010

Sahane seyler dusunuyorum

1) Su an Amerikan National Geo. kanalinda Saddam doneminde ki iskenceleri gosteren bir belgesel izliyorum. Gercekten korkunc seyler, insanlar tekme tokat dovuluyor, iskence, idam su bu. Korkunc. Amerikalilarin da Abu Ghraib'de (ve daha bircok askeri us-hapishanede) insanlara iskence yapmakla kalmadiklari tamamen asagilayarak insanliklarini yok ettikleri de ortada (bu konuda Naomi Klein'in Shock Doctrine kitabini siddetle oneriyorum).

Tabi ilk akla gelen Amerikalilarin "ozgurluk" goturdukleri ve National Geo.'in (hakli olarak) korku filmi havasinda gosterdigi Saddam yonetiminden kurtardiklari Irak halkina ayni sekilde davraniyor olmalari, iki yuzlulukleri vb. Ornegin su an CIA'in kisilik analiz servisi baskani Dr. bilmemne bu iskenceleri hayretle yaklasiyor.

Garip olan da bence iki iskencecinin de kendi iskencesini hakli gorebiliyor olmasi.
Bence en inanilmazi bu. Ornegin Abu Ghraib'de ki profosyonel iskenceciler Saddam'i halkina
zulm eden bir diktator olarak gorup onu destekleyenlerin (ya da Amerika'ya karsi olanlarin) iskenceyi hak ettigini dusunuyor. Saddam'in iskencecisi iskence ettigi adami vatan hain olarak gorup iskenceyi hakettigini dusunuyor. Bu iki adam bir gun karsi karsiya oturup tamamen anlastiklari bir konu bulabilirler. Kendi dusuncelerini paylasmayanlarin iskenceyi hakkettigi gibi.
Ama kesinlikle birbirlerini vahsi olmakla ya da haksizlikla suclayamazlar. Sonuc: bu iki insan cok farkli yerlerden gelmelerine ve tamamen zit fikirlere sahip olmalarina ragmen temelde karsisindakinin haksizligini objektif bir sekilde ispatlayamaz.

2) Ama tarafsiz biri olarak bunu ben yapabilirim mesela diyebilirim ki ikisi de insan degiller.
(ozellikle bunu simdi demek daha kolay geliyor, belgesel korku filminden 'gore' filmlere bagladi).
Yine de tum bu olanlara surekli karsi ciksam da (ve cikmaya devam edecek olsam da) ayni emirleri alan bir Amerikali ya da Irakli asker olsam ne yapabilirdim? Kahraman olmak icin tum sisteme karsi cikip iskence yapacagim insanin hayatini ya da ilkelerimi (onlar heyneyse) kendi hayatimin onune koyabilir miydim? Hele ki bu karasizligimi Amerikan'in kirsalinda Evanjelist bir ailenin cocugu olarak ve kutsal Amerikan halkinin ustunlugune (Irakli askerin benzer durumuna uygun bir senaryo dusunun) inandirilarak buyumus biri olsam karsi cikmaya ne kadar istekli olurdum (sanirim ilke dediklerim seyler su an sahip olduklarimdan cok farkli olurdu zaten)?

3) Saddam Huseyin gercekten Ibrahim Tatlises'e tipatip benziyor. Belgeselde yanik sesini duyar gibi oldum.

4) Belgeselin iskence sahnelerinin 'Saw 15' halini almasiyla kanali degistirdik. konuyu kapatiyorum.

2 comments:

  1. abd yi seviyorum! demokrasi dersinde abd sayesinde hiç örnek sıkıntısı çekmiyorum. şimdi kendi ülkemden örnek versem ucu nereye kime dokunur bilinmez ama amerikadan bi başlıyoruz demokrasi örnekleri ver ver bitmiyo. aynı durum "aşırı milliyetçiler" (bu söylemi sevmiyorum ama ırkçı deyince kızıyorlar) için de geçerli sanırım. herkes kendi demokrasisini istiyor herkes kendi milliyetçilik anlayışını istiyo herkes kendi inancına saygı istiyo ama hep kendine hep kendine... dersleri genellikle bunların hepsi bizi uyutmak için çocuklar diye bitiriyorum mesele çok olan gereksinimleri az olan ürünle gidermek meselesi yani ekonomi. ne yazık ki demokrasi sadece parası olmayanların aradığı bi şey kişiler için de böyle ülkeler için de..not: saddamı hep karizmatik bulmşumdur onda kendimden bişiler mi buluyodum acaba:)

    ReplyDelete
  2. Tebrikler!... yazdıkların,fikirlerin.bence doğru. Bencede bu iki diktatorun ruhları ayrı ayrı ortamlarda gelişmiş zararlı virüslerdir.Büyük virüs(w corc)kendisinden başkalari,öteki,ilkel,barbar gören ve hatta sözüm ona uygar batılı toplumun refağı için başkalarının sömürülmesi gerekliliğine inanan bir kültürün(medeniyetin)ürünü.Ötekide(saddam)ezilmiş toplumda aşağılık duygularının ve şovenizmin ve birazda korkuların yarattıği diktator diye düşünüyorum. BENCE HİÇ BİR DİKTATOR YADA ZALIM TOPLUMUNDAN MARJINALDA OLSA DESTEK GÖRMEDEN FAALİYETİNİ YÜRÜTEMEZ. Sevgiyle gözlerinizden öpüyorum. N.H A P E L O Ğ L U

    ReplyDelete