Saturday, January 9, 2010

Bunu arada bir ama surekli dusunuyorum "Niye?"

1) Niye Milliyet-Hurriyet ikiz gazeteler sersinin internet sayfasinda surekli bir tecavuz haberi ve yaninda 'mutlaka' yari sansurlenmis olayla alakasi olmayan yari ciplak bir kadin resmi var? Cunku bu gazeteler cinsel acidan super bastirilmis Turk erkeginin gizli ve suclu fantezi dunyasina hitap ediyor. Insanlar altina kinama mesajlari yaziyorlar, cok sinirleniyorlar sonra ertesi gun yeni bir tecavuz haberi. Sadece bu olsa diyebilirsiniz ki 3. sayfa haberidir olani gazete yazmak durumundadir. Ama durum kesinlikle oyle degil. Hergun tecavuz haberinin yaninda Facebook'un ya da ingiltere'nin (nedense hepsi yari ciplak) sarhos kizlarinin, dovmeli kizlarinin, emolarinin resim galerileri, ruzgar ya da dekolte kurbani unluler, ve fuhus/taciz haberleri.

Bunu bir suredir yapiyorum. Hergun bir bahaneyle yariciplak kadin resmi gosteren haberler + futbol habelerinin toplam haberlere oranini bakiyorum. Ornegin bugun, 45 haberin 16si bu tur haberler (biri tecavuz, biri fuhus, biri taciz, unlu kadinlarin ama hep kadinlarin resimleri), 12si futbol haberi.

Hmm... Peki gercek haberler nerde? Herkesin bahsettigi Turk-Kurt durumda ne oluyor, AKP ne yapiyor CHP ne diyor? Bunlara gerek yok. Turk genci yeni kesfettigi ve hala nasil ifade edecegini bilemedigi cinselligiyle o kadar mesgul ki ve bu gazetelerin isine o kadar geliyor ki gercek haberlere gerek yok. Buna asiri sinirleniyorum.

2) Simdi yazdiklarimi okuyunca bunu nasil dinci biri yazmis demenin de mumkun olabilecegini farkettim. O yuzden hemen acikayayim. Ne magazine ne de insanlarin dekolteleriyle ya da ciplakligiyla bir problemim var. Ama tekrar soyleyeyim su iki konuyla var. Gazetelerin tecavuz, yaciz ve fuhuz haberlerini soft porno hikayeleri olarak normallestirmeleri ve fakir fantezi dunyalarini somuruyor olmalari. Ikincisi daha ciddi. Medyanin bu halki dunyada olan (hatta Turkiye'de olan) bitenden bilincli olarak habersiz birakmalari. Bu artik cok sikici sekilde klise haline gelmis bir laf ama o kadar dogru ki. "Apolitiklestirme"1970'lerin politik gencligi nasil oldu da 20 sene icinde sadece magazinle ve cinsellikle ilgilenen bir nesil yetistirdi?

3) Kendime not: Ileride medya ve insanlarin bilincsizlestirilmesi uzerine daha cok yaz.

4) Yukarida kileri yazarken con 'tas kalpli' davrandigma karar verdim. Butun tecavuz magdurlarina icten ve cok uzuluyorum. Yazdiklarimin milliyetin yaptigi seye yani oanlari sadece bir habere cevirdigimin farkindayim. uzuluyorum.

5) Bundan sonra rastgele sekilde milliyet teki haberleri monitor edecegim bir acik-sacik haber sayaci koymayi dusunuyorum.

1 comment:

  1. bi de bu eleştirdiğin gazeteleri okuyanların öğrenim vs. durumlarının daha iyi olduğunu sanıyorum eyvah ki ne eyvah.

    ReplyDelete